Öppettider:
TIS-FRE 9-16, LÖR 11-15 Vardagar lunchstängt 12.00-13.00
Tillgänglighet
Kontakta oss
Bli medlem
Långträsk kyrka Träkyrkan i Långträsk byggdes 1901-02 efter ritningar av hemmansägaren F.E. Öberg från Porsnäs i Norrfjärden. Byggmästare var Gustaf Dahlbäck från Blåsmark och Oskar Carlsson från Sjulnäs. Byggnaden är en stor långhuskyrka och arkitekturen ger den karaktär av bönhus. Markbygdens första kyrka Kyrkan i Långträsk är invigdes 1902 och var då den …
Norrfjärdens kyrkstad Kyrkstaden i Norrfjärden tillkom på 1910-talet. De större stugorna ritades av en lokal byggmästare. De mindre flyttades hit från Öjebyn. Foto Maria Fäldt 2021 Norrfjärdens församling bildades 1916 som en utbrytning från Piteå landsförsamling. När församlingen flyttade till en ny kyrka så flyttade även den gamla kyrkstadstraditionen med. Kyrkstäder har funnits i …
Hortlax kyrkstad Kyrkstaden i Hortlax är den yngsta i landet och den enda arkitektritade. Kyrkans arkitekt Edward Dahlbäck ritade de små övernattningsstugorna och dess arkitektur kan karakteriseras som dalainspirerad nationalromantik. Kyrkstadstraditionen har i pitebygden sina rötter i 1600-talet, men kyrkstaden i Hortlax byggdes så sent som på 1920-talet. När Hortlax kyrka byggdes hade kyrkoplikten …
Hortlax kyrka Hortlax kyrka invigdes 1917 och uppfördes efter ritningar av arkitekten Edward Dahlbäck. Det är en vitputsad centralkyrka byggd i tegel. Dess arkitektur kan karakteriseras som nygotisk med dekorativa inslag av jugend. Hortlax församling bildades 1918 genom en delning av Piteå landsförsamling. Kyrkan invigdes redan året innan. Den var ritad av arkitekten …
Piteå stads kyrka Piteå stads kyrka är Övre Norrlands äldsta träkyrka och Piteå stads äldsta bevarade byggnad, byggd 1683-1686. Enligt traditionen byggdes den av en byggmästare från Finland. Kyrkan är en korsformad timmerkyrka. Byggnaden kröns av en takryttare som fortfarande inrymmer en kyrkklocka. År 1727 byggdes klockstapeln av bonden Anders Staffansson. Redan året därpå …
Kyrkstaden i Öjebyn De bäst bevarade kyrkstäderna i landet finns i Norrbotten och skyddas som kulturminnen. Störst är kyrkstäderna i Piteå Gammelstad (Öjebyn) och Luleå Gammelstad. Den sistnämnda är sedan 1996 upptagen på Unescos världsarvslista. Kyrkstadsseden kan spåras tillbaka till 1600-talet. I Öjebyn var bruket att övernatta i kyrkstugorna vid kyrkbesök levande långt in …
Öjebyns kyrka Kyrkan i Öjebyn är en senmedeltida stenkyrka som på 1750-talet ombyggdes till korskyrka. Altaruppsatsen är tillverkad av stockholmsbildhuggaren Caspar Schröder och predikstolen av den regionalt verksamme träsnidaren Nils Jakobsson Fluur. Medeltidskyrka – långkyrka Kyrkan i Öjebyn byggdes på senmedeltiden, vid decennierna omkring år 1500. Den hade då en rektangulär grundplan som …
Vård av kyrkstäder – aktuella publikationer Här finns aktuella publikationer om byggnadsvård i länets kyrkstäder. Öjebyn kyrkstad: Kyrkstugor och byggnadsvård, 2016 Råd-om-vård Kyrkstäderna i klimateffekternas tid: Anpassning till förändrat klimat i Norrbotten, Länsstyrelsen Norrbotten Kyrkstugor och klimatförändringar Taktillägg till kyrkstugor Takrekommendationer Norrbottens kyrkstäder
Gråträsk kapell Gråträsk kapell byggdes på 1930-talet som en fri rekonstruktion av ett gammalt timmerkapell från 1640-talet. Detta stod då kvar som ruin. Arkitekt var Sven Brandel. Inredningen ritades av E. Leffler och målningsarbetena utfördes av konservatorn Fridthiof Erichsson. Byn Gråträsk ligger vid lappmarksgränsen i den inre delen av Piteå församling. Kapellet invigdes …
Norrfjärdens kyrka Kyrkan i Norrfjärden är en modernistisk tegelkyrka. Den ritades av arkitekten Göte Lundström och invigdes 1967. I kyrkan finns en magnifik orgel, en kopia av en barockorgel som från början kom från Tyska kyrkan i Stockholm. Församlingens första kyrka var en nationalromantisk träkyrka som ritades av arkitekten Torben Grut och invigdes 1913. …