Skolvisning

 

På upptäcktsfärd i din egen stad

Vill du veta varför Piteå ser ut som det gör? Varför gatorna heter som de gör och varför husen står där de står? Då är en stadsvandring en bra idé. Vi vandrar tillsammans runt en utvald sträcka i centrala Piteå där vi pratar om stora och små händelser som bidragit till att forma Piteå stad. Vi tittar på hus och byggnader och lär oss mer om vem som bott var och vilka historiska händelser som skett. Vi diskuterar också byggnadernas utseende, varför de ser ut som de gör; landhöjning, bränder, sjukdomar och mycket annat. Stadsvandringen kan även starta på museet med utgångspunkt från vår modell över Piteå stad.

 

Tre platser – tre skeden i Piteås historia

Vår basmodell bygger på bilder och kartor från slutet av 1800-talet och visar hur Piteå såg ut för ungefär 120 år sedan. Hur levde folk då? Vad jobbade de med, hur var det att gå i skola, att gå till doktorn eller att resa längre sträckor?

I slutet av 1800-talet fanns inga datorer, smarta telefoner eller TV-apparater. Det fanns inga bilar, bussar eller flygplan. Livet då var väldigt annorlunda gentemot nu. När vi besöker basmodellen pratar vi om hur livet i Piteå såg ut, vad folk arbetade med, hur det var att gå i skola eller gå till doktorn. Vad lekte barnen med, var handlade folk mat och kläder och hur såg egentligen toaletterna ut då? Många av våra bekvämligheter tar vi för självklara och tänker säkert att de alltid har funnits, men någon gång måste de ju ha uppfunnits. Vad gjorde folk innan allt vi är vana att använda hade uppfunnits? Hur höll folk kontakten med bekanta och släktingar i andra städer och länder? Hur reste de?

Många frågor kan få svar i vår basmodell.

 

Tillfälliga utställningar

Alla museets utställningar kan besökas av skolklasser, antingen på egen hand (se Skolbesök på egen hand) eller tillsammans med någon ur personalen. Inför öppnandet av de flesta utställningar sammanställer museet pedagogiska handledningar och information och tillsänder kommunens skolor detta. Materialet är en bra utgångspunkt för att koppla utställningarna till er undervisning.

Observera att månaderna maj respektive september är välbesökta. För besök dessa månader rekommenderar vi att ni bokar besök och visning m i n s t tre veckor i förväg.

 

Digitala föreläsningar och ambulerande verksamhet

Har er skola inte möjlighet att ta sig in till Piteå centrum erbjuder Piteå museum två alternativ. Vår museipedagog kan göra ett besök i er skola för att visa och berätta, på olika teman. Personal från museet kan också hålla en digital föreläsning för elever och/eller personal. Detta kan ske exempelvis via Zoom eller Teams.

 

Övrig information

För bokning, information och upplysningar, kontakta receptionen 0911-126 15 eller info@piteamuseum.nu.
Alla besök, visningar, guidningar och föreläsningar är kostnadsfria för skolor, som del i museets pedagogiska verksamhet i samarbete med Piteå kommun.