Skymningsvandringar — Ghost Walks

Det populära konceptet “Ghost Walks”, som idag finns i flera städer i Europa och Sverige, blir i Piteå museums regi till Skymningsvandringar. Ciceron är Nattrackaren, en dunkel och något suspekt figur. Han berättar kusliga berättelser om märkliga händelser ur Piteås långa historia.
Sedan premiären 2014 har 2 191 personer gett sig iväg på vandringen, 2 142 personer har fullföljt den. Välkommen, om du törs!

 

Nattrackaren tar dig med på en vandring där du får lära dig mer om de dunklare delarna av vår historia – de delar som de flesta historieböcker utelämnar. Legender och sägner blandas med berättelser om Piteås framväxt, dess innevånare och de händelser som format vår omgivning. Den fridfulla hamnen, de mysiga gränderna mellan kyrkstugorna och den jungfruligt vita träkyrkan – alla bär de på hemligheter. Följ med på en spännande tur genom Piteås historia.

 

 

Datum och tider

Vandringarna hålls på fasta datum och tider under hösten. Tillfällena läggs upp inför kommande säsong.
OBS! Skymningsvandringar ges ej för privata grupper. Välj istället en stadsvandring.

 

Hösten 2024: Öjeby kyrkstad

– – –

 

Bokning

Bokningar tas endast emot via telefon 0911-126 15
Uppge namn, adress, telefonnummer samt antal deltagare.*

Bokningen är bindande och kan avbokas senast 6 timmar innan avgång.
OBS! Icke avbokade platser debiteras full kostnad.
Vid sjukdom krävs giltigt läkarintyg för avbokning senare än 6 timmar.

Vi tar maximalt emot 25 deltagare per tillfälle. Dels av säkerhetsskäl, dels för att alla ska kunna se och höra Nattrackaren. Minst 10 deltagare krävs för att en vandring ska bli av.

 

*Vi följer GDPR. Genom er anmälan godkänner ni att era uppgifter sparas under innevarande säsong.
Vi lämnar inte ut uppgifter till tredje part. Genom er anmälan bekräftar ni också att ni tagit del av informationen på denna sida.

 

Utgångspunkt

Öjeby kyrkstad: Kungastenen (Sockengränd 6)

 

Kostnad

Vuxen (från 15 år) 150 kr
Barn (9-14 år) 80 kr
Barn under 9 år bör stanna hemma

Betalning sker på plats. OBS! Endast via Swish, nummer: 123-454-1934
Vid bokade grupper uppskattar vi om en person betalar för hela sällskapet.

 

 

Språk

Vandringarna ges i nuläget endast på svenska.

 

Sträcka och tempo

Turen går genom Öjeby kyrkstad. Sträckan är cirka 1,5 kilometer, med stopp på utvalda platser.
Ibland går vi i trånga gränder och utrymmen samt i trappor. Ibland passerar vi trafikerade vägar.
Underlaget är delvis ojämnt och gräset kan vara fuktigt och halkigt. Tempot är raskt. Se er för var ni sätter fötterna.
Turen lämpar sig inte för den med rullator eller rörelsehinder. Då rekommenderar vid museets Stadsvandringar.

 

Innehåll

Skymningsvandringen innehåller berättelser ur Piteås mörkare historia och avhandlar allt från sjukdomar och avrättningar till våldsdåd och tragiska levnadsöden. Du kommer att få lyssna till berättelser av de allra mest skilda slag och vi rör oss mellan sägen och sanning, hopp och förtvivlan, mörker och ljus.

 

Språkbruk och uttryck

Det förekommer en del mustigt språk och en del utförliga beskrivningar av olustigheter – av förklarlig anledning. Med glimten i ögat får även humorn sin självklara plats. Om du vet med dig att du är lättskrämd eller lättstött rekommenderar vi istället museets Stadsvandringar, med ett mera politisk korrekt innehåll.

 

Barn och mardrömmar

Nedre åldersgräns är satt till 9 år, men föräldrar ansvarar själva för medföljande barn. Turen har inte som syfte att skrämma någon, varken barn eller vuxen, men mörkret och historierna kan få den egna fantasin att skena iväg och då kan vandringen upplevas otäck. Vår förhoppning är att bjuda våra besökare på en såväl rolig som lärorik och lagom skrämmande upplevelse.

 

 

Väder

Vandringarna avgår i alla väder, oavsett vind och temperatur. Välj kläder efter väder. Om det regnar är regnjacka att föredra framför paraply, då en skog av paraplyer skymmer sikten. Se till att ha bra skor på fötterna.

 

Vad händer om vandringen ställs in?

Museets intention är att vandringen alltid ska genomföras. Skulle mot all förmodan något tillstöta som vi inte rår över meddelas de anmälda deltagarna så snart som möjligt innan vandringen.

 

Kom nykter!

För allas säkerhet och trevnad gäller fullständig nolltolerans mot påverkan av alkohol eller narkotiska preparat bland deltagarna.
Den som uppvisar tecken på berusning eller påverkan kommer nekas att delta i vandringen. Nattrackaren är totalt obeveklig.

 

Hundar

Hundar får inte medtagas under vandringen. Tjänstehund undantagen.

 

Vem är Nattrackaren?

Rackaren, Nattmannen, Bödelsdrängen – avskytt barn har också många namn – var Skarprättarens hantlangare. På honom föll lotten att göra allt det som till och med Skarprättaren ansåg sig för fin för, bland annat att slipa yxan, samla bränsle till häxbränningarna och begrava de avrättade. När avrättningarna blev färre fick Rackaren ta sig an sådana uppgifter som att tömma publika avträden, flå hästar och kastrera boskap.

Iförd hög cylinderhatt och svart duffel samt med paraplyet som spatserkäpp leder han er genom kvällen. Det är han som berättar historierna, han som känner händelserna. En del av dem kanske han själv är upphovet till?

Det sägs att så länge ni kan se ljuset från hans lykta är allt i sin ordning. Vad som händer i skuggor och mörker svarar han inte för.

 

 

“Följ Nattrackaren – håll er nära mig.
Minns att otäcka saker har skett på dessa gator!”