“Promenaden genom den lilla staden tar inte lång tid i anspråk. Mycket snart har man sett allt; kyrkan med dess klockstapel, skolan, gymnastikhuset och kyrkogården, på vars gravvårdar ofta förekommer en duva, än vit, än röd. Gatorna, husen — allt är så nätt och prydligt att man ovillkorligen kommer på den tanken att folk här icke har annat att göra än att hålla allt pyntat och väl ordnat.”

(L. Passarge, 1901)

 

Stadsvandring

Guidade turer

En stadsvandring är ett utmärkt sätt att lära känna staden Piteå och dess omgivningar. Följ med på en historisk resa som är lika fascinerande och underhållande som förvånande och lärorik. Guidningar ges även i Öjeby kyrkstad och på Furunäset.

 

Info

OBS! Inga stadsvandringar ges under sommaren 2022. Ni kan boka en egen guidad tur från och med vecka 32.

 

Längd

cirka 80 minuter

 

Utgångspunkt

Piteå: Piteå museum, Rådhustorget

Öjebyn: Minnesstenen vid S:t Marys café

Furunäset: Inne på ”borggården”

 

Kostnad

60 kr/person

barn till och med 12 år gratis

Betalning kan med fördel ske vid turens avgång via Swish. Den kan även betalas via kort eller med kontanter i vår reception.

 

Antal deltagare

minst 5 personer, maximalt 30 personer

 

Språk

svenska

engelska

tyska

 

Boka egen guidning

I mån av tid erbjuder museet guidning för förbeställda grupper, även utanför sommarsäsongen. Vi kan erbjuda guidning i Piteå centrum, Öjeby kyrkstad samt på Furunäset: gamla Piteå hospital och asyl.
Är ni intresserade av en egen guidad tur är ni välkomna att kontakta museet via telefon 0911-126 15. Vänligen observera att ni måste vara minst 5 deltagare och vi kan maximalt ta emot 30.

Kommer ni till Piteå per buss kan en guidning genomföras med er buss, med stopp på utvalda ställen om så önskas.

Guidning mitt i vintern? Absolut – klä er varmt så funkar det.

 

Vad berättar guiden?

Piteås 400-åriga historia är fylld av intressanta händelser: två stadsflyttar, dramatiska bränder, krigshändelser, nödår … för att inte tala om den alltid närvarande landhöjningen.
Genom stadsvandringen har du möjlighet att se staden med helt nya ögon. Gränden du vanligtvis genar igenom till jobbet kanske har ett helt annat förflutet än du tror och ser du ut över takåsarna i ditt kvarter upptäcker du säkert en helt ny värld. Oavsett om du är en nyfiken turist eller invånare så har Piteå mycket att erbjuda. Låt Piteå museum göra din rundtur i Piteå intressant och minnesrik.

Rådhustorget, Norrmalm, Södra hamn, Stadskyrkan: det finns många ikoniska platser och byggnader i Piteå centrum. Under stadsvandringen genom centrum hinner du bekanta dig med flera av dem – och flera mindre kända platser. Du får höra berättelserna om händelser som format vår stad och personer som bidragit till vår brokiga historia. Det är krig, bränder, sjukdom och nöd likväl som uppfinningsrikedom, industrialism och expansion – från 1667 till idag. De välbevarade träbyggnaderna från fyra sekler har sin naturliga plats i berättelsen.

 

I Öjebyn berättar guiden om Piteås tidiga historia: om kolonisationen, Nils Abjörnsson Sparre af Tofta, kyrkan och klocktornet, stadsgrundningen och den förödande stadsbranden. Naturligtvis även om kyrkstaden och -seden i en av våra 16 kvarvarande kyrkstäder i Sverige.

Staden grundades 1621 i dagens Öjebyn men kom redan 45 år senare att flyttas till den nuvarande platsen. Hur kom detta sig?

Vad innebar det att ungdomarna från byarna ”fönsterfriade” och ”låg i lag” och varför såg stadsborna på detta med viss skepsis?

 

Furunäset är en plats med både skrämmande och fascinerande historia. Här finns minnen om många öden om det som var ett av Sveriges största mentalsjukhus: Piteå hospital och asyl – eller Piteå 5:5 Här får du höra berättelsen om hur den monumentala ”borgen” uppfördes, hur personalen levde och verkade på området samt hur vardagen såg ut för patienterna. Det är såväl tragik som små glimtar av solsken, från bygget 1893 till nedläggningen 1986.