Öppettider:
TIS-FRE 9-16, LÖR 11-15 Vardagar lunchstängt 12.00-13.00
Tillgänglighet
Kontakta oss
Bli medlem
Jävre turiststation invigdes 1967 och var då den första moderna turiststationen för bilturism i landet. Läget nära gränsen till Västerbotten gjorde platsen lämplig som rastplats för turister på väg norrut. Turiststationen planerade bli en portal för turister på väg mot Norrbotten och Nordkalotten. Men med omläggningen till högertrafik 1967 hamnade stationen på “fel” sida av vägen. Den blev därför ingen riktig framgång – turisterna stannade inte.
På 1960-talet satte bilturismen fart i Sverige och många turister tog sikte på Pite havsbad. Där fanns en kilometerlång sandstrand och en växande campinganläggning. Denna var snart etablerad som Norrbottens största turistmål. Vid 60-talets mitt byggdes turistnäringen upp i Norrbotten och många insatser för att marknadsföra länet gjordes. Turiststationen byggdes av Norrbottens Turisttrafikförbund med ekonomiskt stöd från Piteå kommun och arbetsmarknadsmedel.
Jävre turiststation är än idag en unik företeelse genom sin särpräglade modernistiska arkitektur. Arkitekten Gunnar Lehtipalos intention var från börja att bygga turiststationen som en vägbro över vägen. Sådana exempel fanns i Italien, där motorföretaget Pavesi tidigt byggt mat- och serviceställen som vägbrobyggnader över autostradorna. Vägverket i Sverige gillade inte idén. Men den satte ändå sina spår i arkitekturen.
Byggnaden är formad som ett liggande rätblock på en stor valvbåge av armerad betong. Blocket är en upphöjd våning med ett stort inglasat parti, som inifrån ger en panoramautsikt mot E4:an och Jävreviken, utifrån ett närmast futuristiskt utseende. Såväl exteriör som interiör fick genomgående en mycket modern utformning. Ytterväggarna är klädda med korrugerad plåt i blå och grå kulörer.
Stora textskyltar med moderna typsnitt signalerar byggnadens internationella funktion: TOURIST-INFORMATION. På ena gaveln står det NORRBOTTEN i versaler. Intill byggnadens entré finns en kraftfull anslagstavla, täckt av ett betongtak på vilken ställts en vässad betongpelare. Formen för tankarna till samtidens intresse för science fiction och utforskandet av rymden. Även skyltarna och anslagstavlan omfattas av byggnadsminnesskyddet.
Idag är Jävre turiststation restaurerad och används på nytt som turistinformation. Där finns också en utställning om bilism och 1960-tal – innehållande allt en sextiotalsnostalgiker kan önska sig!
År 1962 byggdes gamla Riks 13 om och blev E4:an. Bakom turiststationen ligger en kulturhistoriskt intressant, övergiven vägsträckning. Det är en 800 meter lång väg som byggd på 1930-talet och övergavs i början av 1960-talet. Södra delen har en autentisk Riks 13-karaktär: belagd med ljust oljegrus och antydningar till gula mittlinjer. Längs vägen löper ett drygt 400 meter långt räcke med stengardister och navföljare i trä.
Från vissa punkter kan man se flera olika perioders kommunikationshistoria: fyren från 1870-talet, turiststationen från 1967 och dagens motortrafikled E4, med avancerade avkörningsramper.