Kaffekoppen!

I en utställning om kaffe som museet hade 2017, hade vi fått låna in olika kaffekoppar som flera bär på en intressant historia. Här
är några kaffekoppar och deras berättelser.

Bröllopsgåvan

Bröllopsgåvan, två kaffekoppar som skänktes av en sjökapten till Per Svensson Bondön, då han gifte sig 1852 med Anna Josefina Häggström.

Ryska servisen

Den ryska servisen donerades till museet av Erkki Strandell. Servisen kom ursprungligen från Patron Hedqvist, Öjebyn.

Fina koppar från Storfors

Koppar som museet har fått låna från Storfors. Den höga koppen kommer från Limoges Frankrike, den fick ägarens moster av en fransyska då hon bodde i USA i några år, koppen fick följa med på resan tillbaka till Sverige. Den lilla koppen är från Tyskland och den vita med guldslingor är från ägarens mormor från början av 1900-talet.

Tyska koppen

Den tyska koppen, inköptes på en av många resor ute i Europa, då Carl Lundqvist skogsfaktor på Storfors AB var på resa i Tyskland i början av 1900-talet.

Tant Linneas koppar

Linnea Lundqvist koppar från 1930-talet, i japansk stil, med geishamotiv på.

Bröllopspresenten

Ägarinnans föräldrar Svea och Erik Nilsson från Klubbgärdet, fick dessa koppar som bröllopspresent 1934.

Koppen från Ransarkungen

Koppen kommer från Enok Wallins (1865-1933) hemman, nybyggare i Ljusliden vid sjön Ransaren i Västerbottens fjällvärld. Han är mest känd under benämningen ”Ransarkungen”.

Ransarnområdet är ett av de senast koloniserade områdena i Sverige. De nybyggen som funnits där upptogs mellan 1890 och 1920. Ändå fram till Ransarens reglering på 1950-talet saknade området bilförbindelse till omvärlden.

Friargåvan

– Den första julklapp som jag fick av min man före vi var gifta.
Koppen köptes in hos Oskar Sundström i Hortlax.

Från Smällgården Hortlax

Kaffekoppar i olika modeller från Smällgården, Hortlax, där familjen Eriksson bodde från början av 1900-talet och fram till syskonen John och Judits död 1986. Museet fick en del av bohaget från gården.

Kafeér

I Piteå fanns det många kafeér, ofta hade man sin logotype på sitt porslin, här några ur vår samling; fr v Johanssons Konditori, Götas Kafékiosk och Ernst Konditori.

Stig Lindberg

Kaffekoppar från välkända designern Stig Lindberg, han gjorde modellen till utställningen H55 (1955) och Aster mönstret kom på 1970-talet här i blå och röd.