Öppettider:
TIS-FRE 9-16, LÖR 11-15 Vardagar lunchstängt 12.00-13.00
Tillgänglighet
Kontakta oss
Bli medlem
I dagens skola är datorn, plattan och den smarta telefonen ofta integrerade i undervisningen. Kunskap och fakta finns alltid tillgänglig via internet eller digitala portaler. Till skillnad från information i böcker är dessa fakta lätta att finna och kan snabbt uppdateras. Stor del av dagens undervisning kan istället ägnas åt källkritik, att sortera fakta och finna trovärdiga källor på nätet.
Innan datorerna – ja till och med innan böckerna blev tillgängliga för alla – var det lärarens kunskaper som låg till grund för vad eleverna fick lära sig. Men vissa saker behövde visas och därigenom kom de kända skolplanscherna in i skolsalen. Genom dem kunde eleverna stifta bekantskap med främmande länder, vardagshändelser, religion, historia och mycket annat.
Under senare halvan av 1800-talet fick Naturhistoriska Riksmuseet flera stora donationer och drabbades av utrymmesbrist. Då beslutades att samlingarna skulle delas och sändas ut till de allmänna läroverken runtom i Sverige. På så sätt skulle elever i hela landet kunna ta del av det lärorika materialet. Så kom naturaliesamlingarna med alla djur, svampar, växter och mineraler att bli vanliga i våra skolor.
Generationer av skolelever har lärt sig om allt från anatomi till zoologi genom att studera innehållet i dessa samlingar. Idag finns ett stort historiskt värde i de samlingar som ofta förpassats till källare och vindsutrymmen. Likaså finns ett forskningsvärde i de delar som ännu finns i museernas samlingar.
I utställningen berättar vi även historian om skolan i Piteå: Trivialskolan, Flickskolan, Allmänna Läroverket… visste du att huset mitt emot museet, har fungerat som skola?