Skymningsvandringar

Spökvandringar - Ghost Walks

Gillar du kusliga berättelser och märkliga händelser? Vill du veta mer om Piteås historia? Det populära konceptet "Ghost Walks", som idag finns i flera städer i Europa och Sverige, blir i Piteå museums regi till Skymningsvandringar. Ciceron är Nattrackaren, en dunkel och något suspekt figur. Välkommen - om du törs!

Nattrackaren tar dig med på en vandring där du får lära dig mer om de dunklare delarna av vår historia – de delar som de flesta historieböcker utelämnar. Legender och sägner blandas med berättelser om Piteås framväxt, dess innevånare och de händelser som format vår omgivning.

 

Den fridfulla hamnen, de mysiga gränderna mellan kyrkstugorna och den jungfruligt vita träkyrkan – alla bär de på hemligheter. Följ med på en spännande tur genom Piteås historia.

 

OBS! Viktig information

Folkhälsomyndigheten har med anledning av den rådande covid-19-pandemin utfärdat direktiv och restriktioner. Till följd av detta har Piteå museum inhiberat alla aktiviteter, inklusive Skymningsvandringarna. Så snart lättnader i restriktionerna meddelats kan vi komma att återuppta vandringarna.

 

Vandring i Öjeby kyrkstad

Skymningsvandringarna hålls på fasta datum och tider. Se aktuell information i listan nedan.

Datum och tider, 2021

INGA VANDRINGAR MED ANLEDNING AV PANDEMIN.

 

Bokning*

Bokningar tas endast emot via telefon 0911-126 15

Uppge namn, adress, telefonnummer samt antal deltagare.

 

Bokningen är bindande och kan avbokas senast 12 timmar innan avgång.

Icke avbokade platser debiteras full kostnad.

Vid sjukdom krävs giltigt läkarintyg för avbokning senare än 12 timmar.

 

*Vi följer GDPR. Genom er anmälan godkänner ni att era uppgifter sparas under innevarande säsong. Vi lämnar inte ut uppgifter till tredje part.

 

Utgångspunkt och slutdestination

Sockenstugan på Sockengränd (Café S:t Mary)

Klockstapeln vid kyrkan

 

Kostnad

Vuxen (från 18 år) 150 kr

Barn (9-17 år) 80 kr

Barn under 9 år bör stanna hemma

Betalning sker på plats. Kontant eller Swish (123-454-1934)

 

Allmän information

Språk

Vandringarna ges i nuläget endast på svenska.

 

Väder

Vandringarna avgår i alla väder, oavsett vind och temperatur. Välj kläder efter väder. Om det regnar är regnjacka att föredra framför paraply, då en skog av paraplyer skymmer sikten.

 

Sträcka och tempo

Turen går genom Öjeby kyrkstad / Piteå centrum. Sträckan blir cirka 1,4 kilometer, med stopp på utvalda platser. Den går ibland i trånga gränder samt i trappor. Ibland passerar den trafikerade vägar. Underlaget är delvis ojämnt och gräset kan vara fuktigt och halkigt. Tempot är raskt. Turen lämpar sig inte för den med rullator eller rörelsehinder. Då rekommenderar vid museets Stadsvandringar.

 

Vad är en Skymningsvandring?

Skymningsvandringen innehåller berättelser ur Piteås mörkare historia och avhandlar allt från sjukdomar och avrättningar till våldsdåd och tragiska levnadsöden. Du kommer att få lyssna till berättelser av de allra mest skilda slag och vi rör oss mellan sägen och sanning, hopp och förtvivlan, mörker och ljus.

 

Språkbruk och uttryck

Det förekommer en del mustigt språk och en del utförliga beskrivningar av olustigheter – av förklarlig anledning. Med glimten i ögat får även humorn sin självklara plats. Om du vet med dig att du är lättskrämd eller lättstött rekommenderar vi istället museets Stadsvandringar, med ett mera politisk korrekt innehåll.

 

Barn och mardrömmar

Nedre åldersgräns är satt till 9 år, men föräldrar ansvarar själva för medföljande barn. Turen har inte som syfte att skrämma någon, varken vuxen eller barn, men mörkret och historierna kan få den egna fantasin att skena iväg och då kan vandringen upplevas otäck. Vår förhoppning är att bjuda våra besökare på en såväl rolig som lärorik och lagom skrämmande upplevelse.

 

Hundar

Hundar får inte medtagas under vandringen. Tjänstehund undantagen.

 

Sedan starten sommaren 2014 har 1 955 personer gett sig iväg på vandringen. 1 907 personer har fullföljt den …

 

"Följ Nattrackaren - håll er nära mig. Minns att otäcka saker har skett på dessa gator!"

 

Skymningsvandringar

I skumrasket vandrar vi genom gator och gränder och lyssnar till Nattrackarens berättelser om bland annat rövare, skarprättare och häxor. Fängslas av legender, människoöden och mysterier. Förfasas över illgärningar, våldsdåd och avrättningar. Ett kusligt äventyr i historiens dunklaste skrymslen och vrår.