Kulturjakten

En tävling för hela familjen

Under juli - augusti bjuder Piteå museum in till en klassisk skattjakt som tar deltagarna runt en utvald del av Piteå kommun. Med kluriga frågor och uppgifter lotsas deltagarna till olika kulturhistoriska eller natursköna platser. Bland inlämnade rätta svar lottar vi ut fina priser.

Deltagarna söker de karaktäristiska vita cylindrarna med museets logga. I vare cylinder finns information om den aktuella platsen, litet kul kuriosa samt en ny, klurig uppgift som lotsar vidare till nästa plats. Platserna kan vara kulturellt viktiga, historiska eller natursköna utflyktsmål. Uppgifterna är av det klurigare slaget: roliga rebusar, bildgåtor, rimmade verser eller finurliga pussel.

I varje cylinder finns även en symbol eller ”nyckel” som deltagarna noterar. Den behövs till den sista uppgiften…

 

Allmän information

Tävlingen pågår 2 juli till 13 augusti och deltagandet är kostnadsfritt.

Tävlingen riktar sig till både familjer och enskilda – men det är oftast både roligare och enklare att tävla tillsammans.

 

För att ta sig runt området behövs bil eller cykel. Tänk på att tävlingen pågår under cirka sex veckor, det är gott om tid att göra ett par uppgifter varje vecka.

 

För att delta besöker ni Piteå museums reception för den första uppgiften, därefter ger ni er ut i kommunen i jakten på de övriga. Kom ihåg att skriva ned alla nycklar ni stöter på under skattjakten, de behövs i slutet av tävlingen.

 

Platserna som eftersöks är tämligen välkända och oftast lätt tillgängliga. En kortare promenad kan fordras för att nå den exakta platsen. Promenaden kan innefatta stigar eller trappor, så rörelsehindrade kan dessvärre ha problem att ta sig fram. Vi försöker i mesta möjliga mån att välja platser som ska passa alla.

 

Är uppgifterna för svåra finns lagom märkliga ledtrådar nedan. Ni kan också kontakta museets reception för litet hjälp på vägen: 0911-126 15

 

Bland de inlämnade korrekta deltagartalongerna lottar vi ut fina priser.

 

 

Ledtrådar 2019

Om uppgifterna är för svåra följer här ledtrådar till varje uppgift. Lika kryptiska som uppgifterna, naturligtvis. Men försök först utan hjälp. Det kanske inte är så svårt som det verkar? Försök tänka litet annorlunda om du stöter på patrull.

Årets uppgifter är rejält kluriga. Här följer ledtrådar till samtliga uppgifter:

1. STF

2. a) Bokstäver kan vara siffror – siffror kan vara bokstäver

b) Talluddsgriften

3. a) La Cote d’or

b) 65.240973, 21.522847

4. Vreeswijks postala försändelse från plats norr om Gotland

5. a) Apostelns källa

b) 65.323266, 21.484160

6. Portum meridionali

7. a) Skåden I öfver elfven!

b) 65.298600, 21.439307

8. Finska Hundvikens tempelhyddor

9. a) Klädhängarservering intill Skeppsudden i Piteå Gammelstad

b) 65.334457, 21.393091

10. Återstoden av Picea abies genitiv- eller possessivform

11. Forssluttningsmansbyggnad

12. a) NÖ = Torg, SV = Tjärn, NV = Berg, SÖ = Sågverk

b) En ur-pelare i Klosterbroder-gattet

13. Följ kortets innebörd i tävlingen såsom i spelet

 

Skattjakt för hela familjen

Kulturjakten är en klassisk skattjakt för stora och små som pågår under juli och augusti. Den tar deltagarna på en resa runt en utvald del av kommunen, till olika historiska, kultur- eller naturplatser. Fina priser lottas ut bland dem som deltagit i tävlingen. Så, packa picknickväskan, vässa dina kluriga förmågor och ge dig ut på ett roligt äventyr!