Välkommen till föreläsning med Åke Berggren och Sture Berglund.

Lördag 27 april, klockan 13.00–14.30
Inträde 80:-
Ungdom (till 25 år) 50:-
Medlem i museiföreningen Fritt inträde

 

Temat är “Strandfynd”. Det handlar om mindre kända berättelser från skärgården. Det blir oväntade möten, händelser och märkliga historier.

 

Sture Berglund

är konstnär och designer med rötterna från Piteå och Kopparnäs. Han har skapat åtskilliga offentliga utsmyckningar i Piteå och på andra orter samt till företag och myndigheter. Han har designat Nobeldiplom, företagskomplex och hela gatubilder. Han jobbar med många tekniker och discipliner: måleri, skulptur och etsning, för att nämna några. Sedan barnsben har han haft ett stort intresse för havet och skärgården, segling och strandhugg. De ikoniska stenlabyrinterna som återfinns på många av Piteås öar dyker upp i flera av hans verk.

 

Åke Berggren

är pensionerad läkare och lokalhistoriker, född i den gamla stadsdelen Norrmalm. Som tillhörig ett fiskarsläkte har han vuxit upp i traditionen med berättelserna från livet förr: de gamla hantverken och yrkena, människorna och platserna, händelserna och myterna. Han har skrivit flera böcker om Piteås historia och har under många år gjort bedrivit gedigen forskning i svenska nationella och regionala arkiv. Sedan 2020 är han filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet.