Äldre kartor över bottniska städer – bilder av urbaniseringen i norr

Äldre kartor över bottniska städer – bilder av urbaniseringen i norr

 

Boken tar läsaren på en historisk resa runt hela Bottniska viken. Den tar avstamp i ett åttiotal kartor som upprättades i mitten av 1600-talet över städerna runt viken, från Gävle i söder på svenska sidan, via Torneå i norr till Nystad i söder på finska sidan. Boken ger en unik inblick i stadsplaneringen och stadsbyggandet i en viktig del av den svenska stormakten vid denna tid.

 

Först uppmättes städernas jordegendomar, därefter avritades stadsplanerna, följt av förslag till regleringar av bebyggelsen. Dessutom upprättades kartor inför flyttning eller nyanläggning av städer. Några av dessa blev dock aldrig byggda, som i Storkåge och Arjeplog samt på Andersön i Storsjön.

Antalet kartor som framställdes under denna korta tid visar på en intensiv aktivitet inom stadsplaneringen i området. I boken presenteras dessa kartor för första gången samlat, tillsammans med ny forskning kring deras tillkomst och innehåll.

Boken ger samtidigt en inblick i stadsbyggandet kring Bottniska viken. Detta var ett resultat av statsmaktens strävan att grunda städer för att kontrollera handeln, och befolkningens reaktioner på de befallningar som utfärdades. Urbaniseringen påverkades även av andra faktorer, som ekonomiska förutsättningar, landhöjningen och flera stadsbränder.

 

”Boken visar på ett imponerande arkivarbete och en stor säkerhet i dess bearbetning. Fram träder en i många avseenden ny bild över en ofta bortglömd del av Sveriges och Finlands stadshistoria med sina säregna villkor. Åke Berggren visar på Bottniska vikens stora betydelse för Sverige under en avgörande period av dess historia.”

— Heiko Droste, professor i stads- och kommunhistoria vid Stockholms universitet

 

 

Författaren Åke Berggren är lokalhistoriker och sedan 2019 filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet. Han har tidigare medverkat i flera böcker om sin hemstad Piteå.