Öppettider:
TIS-FRE 9-16, LÖR 11-15 Vardagar lunchstängt 12.00-13.00
Tillgänglighet
Kontakta oss
Bli medlem
En gång var älvarna i norra Sverige fulla av lax och fisket var lukrativt. Många kämpade om fiskerättigheterna vid forsar och älvmynningar, även handelsmän och andra söderifrån. Laxen saltades och röktes inför vintern och lax exporterades för såväl själva fiskens skull som för skinnets.
Laxen var så vanligt att drängar fick inskrivet i sina anställningsavtal att de inte skulle behöva äta lax mer än en handfull gånger per vecka. Idag är situationen en annan och laxen är en alltmer ovanlig syn i våra vattendrag.
Johan Cederqvist, doktorand i historia vid Luleå tekniska universitet, berättar om hur det kunde bli så här. Vad har lett fram till dagens situation?
Sessionssalen klockan 18.30
Inträde 80 kronor
Medlem fritt inträde
Barn till och med 15 år fritt inträde
OBS! Max 50 åhörare.