föregående utställning nästa utställning

Paradise Lost

25 januari - 26 september

Under 2020 visas utställningen Paradise Lost på Piteå museum. Det är en konstutställning med verk av tio konstnärer från Oceanien. De har tolkat ankomsten av den brittiska expeditionen till Oceanien 1769-1770. Fokus ligger på piteåsonen Daniel Solander och den vetenskapliga delen av expeditionen. Utställningen initierades av Pär Ahlberger vid svenska UD och Solander Gallery, Nya Zeeland.

I oktober 1769 nådde skeppet Endeavour och dess brittiska expedition under befäl av den kände kaptenen James Cook Nya Zeelands kust. I april året därpå landsteg besättningen i Australien. Med på resan fanns den från Piteå bördige botanikern Daniel Solander. När Australien och Nya Zeeland under 2019 respektive 2020 skulle högtidlighålla 250-årsminnet av denna händelse kom fokus i många avseenden att ligga på den vetenskapliga delen av expeditionen.

Utställningen Paradise Lost initierades av ägarna till Solander Gallery i Wellington, Nya Zeeland och Sveriges ambassadör i Australien och Nya Zeeland 2014–2019, Pär Ahlberger:

 

”En kall och blåsig vinterdag 2017 kom en man in i galleriet, sträckte fram sin hand och presenterade sig som Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör i Australien och Nya Zeeland. ‘Så berätta varför ni heter Solander Gallery.’ Den två timmars konversationen [som följde] kom att bli upptakten till detta projekt, Paradise Lost, Daniel Solander’s Legacy.”

 

(Vincent Drane, Paulette Robinson, Paradise Lost, Daniel Solander’s Legacy. Översättning från engelska.)

 

Samarbetet mellan ambassaden och galleriet inleddes med att inbjuda tio konstnärer från Stillahavsregionen: Sharnae Beardsley, Dagmar Dyck, Tabatha Forbes, John McLean, Alexis Neal, Jo Ogier, Jenna Packer, John Pusateri, Lynn Taylor och Michel Tuffery. Dessa fick bekanta sig med Daniel Solander genom litteratur, brev och delar ur hans forskningsmaterial. Därefter tog de sig an uppgiften att tolka Solander och hans betydelse för den vetenskapliga delen av expeditionen och mötet med de olika kulturerna i området. Dessutom lyfts den polynesiske Tupaia fram: en man som delade Solanders intresse för vetenskap, botanik och kultur.

 

Efter att Pär Ahlberger besökt Piteå och Solanderföreningen under 2019 föddes tanken att ställa ut alstren i Solanders hemstad. Nu finns de att beskåda i Piteå, här på Piteå museum. Samtidigt turnerar utställningen Nya Zeeland och kommer därefter att skickas vidare till Australien. Detta är det mest omfattande konstnärliga utbytet mellan Sverige, Nya Zeeland och Australien hitintills och ett fantastiskt tillfälle att bygga vidare på de kontakter som skapades för 250 år sedan.

 

Det är med stor glädje som Piteå museum visar utställningen Paradise Lost – Solander’s Legacy i samarbete med Solander Gallery, Svenska UD, Piteå kommun och Solanderföreningen.

 

Vernissage 25 januari

Program

11.00 Välkommen till utställningen. Underhållning av Trio KaTjinG

11.15 Tal av Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå

11.25 Tal av Pär Ahlberger, Sveriges ambassadör i Oceanien 2014–2019

11.35 Invigning av utställningen

12.00 Föreläsning av Hélène Ahlberger doktorand vid University of Sydney:

”Kultur och klimatförändringar i Söderhavet – Sixten Bock och Kiribati”

12.30 Vernissagen avslutas

Paradise Lost

Under 2020 visas utställningen Paradise Lost på Piteå museum. Det är en konstutställning med verk av tio konstnärer från Oceanien. De har tolkat ankomsten av den brittiska expeditionen till Oceanien 1769-1770. Fokus ligger på piteåsonen Daniel Solander och den vetenskapliga delen av expeditionen.