föregående nästa

Syskrin

Syskrin från Smällgården, Hortlax, Piteå

Föremål nr; PF 7697 är ett syskrin från Smällgården i Hortlax. En gammal norrbottensgård där det bodde två syskon, Judit och John Eriksson fram till 1986, en stor del av deras föremål från gården tillföll museet 1991.

Syskrin av trekantig modell, stoppad nåldyna. Trekantig låda att förvara sybehören i. Målad ljusblå i grundfärgen, troligen oljefärg som gulnat och nu ger ett mer grönt intryck. Dekormålat i svart, rött och vitt. Olika dekor på var sida. Skurna små fötter och knopp på lådan.

Ålder på skrinet troligen från 1700-talets slut fram till 1800-talets början. Ingen övrig märkning på skrinet, men kan vara en fästmögåva.

 

syskrin hel

 

Skrinet mått: L 230 mm runt om varje sida. Höjd 130 mm

 

syskrin sida 3

 

 

 

Smällgården , Hortlax nr 28

Gården har en lång historia redan innan släkten Eriksson som flyttade in i gården på 1900-talets början. Namnet Smällgården kommer sig av att den föredetta soldaten Erik Eriksson Smäll flyttade till gården på 1700-talets mitt. Man kan läsa i museets årsbok 1993 Leif Björkmans artikel om Smällgården där han berättar om gårdens historia.

 

John Eriksson var en välkänd profil i pitebygden, han köpte och sålde potatis, och många är de som besökt gården för att handla potatis av honom. Han hade ett intresse för gamla saker och historia så han samlade gamla föremål från gården men även från annat håll. I salen hade han så sitt eget lilla gårdsmuseum där bara speciellt inbjudna fick komma in.

 

53_18

Smällgården 1986 Foto Piteå museum.

 

Syskrin från Smällgården, Hortlax

Föremål ur Piteå museums samling