föregående

Fotbollsskorna

Ivars fotbollsskor

Föremål nummer PF 3955, ett par fotbollsskor av läder, från 1900-talets början, inkommet till museet 1991.

Brukaren av dessa fantastiska fotbollsskor av läder var Ivar Sundström, född 1903 och son till disponenten Ruben Sundström, Piteå.  Ivar spelade fotboll från 1913 och fram till 1923 enligt uppgifter från hans son Gunnar.

Ivar spelade fotboll för Piteå IFs A-lag på 20-talet och då användes dessa skor.

IMG_5820

 

När vi letar efter bilder och uppgifter kring fotbollens tidiga historia i Piteå så hittar vi  den här bilden i vårt arkiv, en lag bild från 1917 av Piteå IK, först i Piteå att spela fotboll var enligt uppgift Piteå IFK, sedan kom Piteå IK, och Piteå IF ska ha bildats 24/5 1918 men andra uppgifter tyder på att Piteå IF startade 1920, men det kan vara året då flera klubbar gick ihop till en klubb, Piteå IF.

 

PFb 1433 Piteå IK 1917, fotograf okänd.

 

Till bilden finns följande tidningstext av okänd årgång : ”Glömda hjältar …- Det spelades fotboll i Piteå även är seklet var ungt. Så värst ändamålsenliga var inte planerna, och mer än ett lag fanns inte i orten, men bra gick det ändå. Granna randiga dräkter hade till och med Piteås lag av årgång 1917. Herrarna på bilden var hjältar på sin tid, men idag helt bortglömda Inte ens spelarna själva minns namnen på alla lagkamrater. Wiliam Grahn, som avled ifjol, efterlämnade den här bilden, och de som sedan dess haft tillgång till bilden kan inte identifiera hela uppsättningen.  Hittills har man konstaterat detta: stående från vänster Knut Andersson, Forsman, obekant, Linus Sundlöv, Mauritz Berglund. Knästående från vänster Sigurd Wikman, Viliam Grahn, obekant. Sittande från vänster Hjalmar Sundbom, Erik Öberg, Axel Berglund. Om någon minnesgod läsare kan erinra sig namnen på de två för oss obekanta spelarna, är vi tacksamma för upplysningar till tidningens sportredaktion. Detta lag spelade alltså 1917, året innan Piteå IF bildades. Först med fotbollsparkande var IFK Piteå, sedan kom Piteå IK, som tydligen dolde sig bakom detta lag. Sammanslagningar utmynnade sedan i endast en förening.”   En senare anteckning antyder att en heter Möller och Gösta Norberg ska ev. vara de obekanta.

 

Ett annat foto på ett tidigt fotbollslag från Piteå, från den tid då fotbollsskorna användes finns i vår samling, och skänktes till museet 1989.

PFb 1431

Piteå kamraterna den 24/6 1919, fotograf okänd

 

 

Fotbollsplanen

Till en början höll man till och anlade en fotbollsplan vid gamla Kvarnbacken där IFK Piteå köpte området 1906 och anlade en fotbollsplan. Piteå IF hade tränat sitt spel på Samrealskolans skolgård. 1920 köpte den nya föreningen Piteå IF (föreningarna sammanslogs då till en) fotbollsplanen vid Kvarnbacken. Fotbollen utvecklades och planen blev otidsenlig. Man samlade pengar på olika sätt  för att köpa ny mark och 1936 togs första spadtaget för en ny idrottsplats. 1939 spelades första matchen på den nya planen Kvarnvallen. Idag heter den LF Arena.

 

KW 5_007

En fotbollsmatch omkring 1920-30 talet, okänt var det är. Foto i privat ägo.

 

 

Fotbollskorna

Föremål ur Piteå museums samling.