föregående evenemang nästa evenemang

Kulturmiljöresa för medlemmar maj 2018

Långträsk kyrka och Gråträsk kapell

Årets medlemsresa gick till Långträsk kyrka och Gråträsk kapell. Här berättade Anna Elmén Berg och Morgan Stenberg om kyrkan respektive kapellet. Ingela Bergman, silvermuseet berättade om Gråträskfyndet.

Bussen avgick från Rådhustorget och tog sig längs väg 373 upp till Långträsk. Färden gick genom Markbygden, det område som nu genomgår en stor förvandling när det ska bli Sveriges största vindkraftspark med över 1 000 vindkraftverk. Dessa tornar upp sig långt över skogens toppar och kan ses långt innan åskådaren nått området.

I Långträsk började deltagarna med fikapaus med kaffe, te och smörgås därefter berättade Anna Elmén Berg om kyrkans uppbyggnad och arkitektoniska särdrag. Morgan Stenberg tog sedan vid och berättade kuriosa ur kyrkans historia – bland annat om tillkomsten av altartavlan med den skägglöse Jesus.

Så gick resan vidare till Gråträsk där Anna Elmén berg berättade om kapellets historia. Efter paus för medtagen lunch berättade Ingela Bergman, Silvermuseet, den spännande och fascinerande historien om Gråträskfyndet. Detta är ett av Norrbottens största fynd av deponerat material. Det innehåller bland annat ben, porslin, pärlor, keramik och ädla metaller. Det rör sig om mer än 1 000 föremål, de flesta i form av små mynt, ringar, örhängen och andra smycken, till en total vikt av över 3 000 g. Det torde ha varit deponerat i sjöns strand omkring år 1300.

Föremålen kommer från hela den kända gamla världen: medelhavsområdet, Bysans, Nordafrika, Levanten, Indien och Centralasien. Att dessa föremål samlats på en och samma plats visar på den vidsträckta och omfattande handel som förekom redan under (sen)medeltiden.

Fyndets exakta ursprung är dock omdebatterat, och har kallats såväl skattgömma som offergåva till gudarna. Senaste rön påtalar dock att det kan röra sig om en deponi – en samling värdeföremål som gömts för tillfället i hopp om att kunna hämtas vid senare tillfälle. Så skedde dock inte och fyndet hittades under 1960-talet.

Efter en intressant, men något blåsig, dag återvände bussen till Piteå.

Årets medlemsresa gick till Långträsk kyrka och Gråträsk kapell